Vlastníte nehnuteľnosť? Na podanie daňového priznania z nehnuteľnosti máte posledných pár dní!
28. 01. 2021

Vlastníte nehnuteľnosť? Na podanie daňového priznania z nehnuteľnosti máte posledných pár dní!

Ste vlastníkom nehnuteľnosti? V tom prípade by ste mali zbystriť pozornosť. Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti je potrebné podať najneskôr do 1. februára, nakoľko 31. január 2021 pripadá na nedeľu. Inak by bolo potrebné podať daňové priznanie k poslednému dňu v mesiaci január. Daň z nehnuteľnosti sa platí v aktuálnom kalendárnom roku, teda platiť budete daň za kalendárny rok 2021.

Kedy vzniká povinnosť platiť daň z nehnuteľnosti?

Daň musí platiť daňovník, ktorý od 2. januára 2020 do 1. januára 2021 bol alebo je vlastníkom, nájomcom, správcom alebo užívateľom nehnuteľnosti, ktorá je predmetom dane. Daňové priznanie už následne nebude musieť podávať, pokiaľ nedôjde k ďalším zmenám, no daň bude platiť aj naďalej. Ak daňovník získa nehnuteľnosť až 2. januára 2021, povinnosť podať daňové priznane k dani z nehnuteľnosti u neho vzniká až v roku 2022.

Kto je povinný platiť daň za nehnuteľnosť v roku 2021?

Daňovník je však spravidla osoba, ktorá vlastní nehnuteľnosť, teda pozemok, stavbu, byt, dom alebo nebytový priestor. Správca je daňovníkom v prípade ak spravuje nehnuteľnosť, ktorá patrí štátu, obci alebo vyššiemu územnému celku. Nájomca platí daň z nehnuteľnosti v prípade, ak je nájomný vzťah zapísaný v katastri nehnuteľností a trvá po dobu minimálne päť rokov (napríklad v prípade pozemku). Platenie daní sa netýka nájomcov bytov či kancelárskych priestorov a podobne. Daňovníkom je užívateľ nehnuteľnosti v tom prípade, ak nie je možné určiť vlastníka, správcu alebo nájomcu nehnuteľnosti a platenie dane teda pripadá na užívateľa.

Kedy nie je potrebné platiť daň z nehnuteľnosti?

Povinnosť platiť daň z nehnuteľnosti zaniká daňovníkovi v prípade, že od 2. januára 2020 do 1. januára 2021 zaniklo vlastníctvo, nájom, správcovstvo či užívanie predmetnej nehnuteľnosti.

Ako podať daňové prizanie k dani za nehnuteľnosť?

Daňové priznanie sa podáva na predpísanom tlačive, ktoré je potrebné podať buď elektronicky, osobne alebo poštou u správcov dane, teda miest alebo obcí. Správca dane následne vypočíta výšku dane, ktorú daňovníkovi oznámi v rozhodnutí. Splatnosť dane je spravidla do 15 dní od nadobudnutia rozhodnutia o výške sumy dane, ktorú je možné platiť aj v splátkach.

Alexander Chovan
Autor: Alexander Chovan

V realitách som od roku 2007. Aj moje predchádzajúce pracovné aktivity boli spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví a snažím sa ju robiť na špičkovej úrovni. Využívam profesionálneho fotografa, vytváram Home Staging, pracujem na sociálnych sieťach, spolupracujem s inými realitnými kanceláriami... všetko s jasným cieľom. Predať vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k vašej plnej spokojnosti.

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je povedzme nemalý. Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. A dbám na svojom dobrom mene a povesti. Za mňa potom hovoria referencie spokojných klientov.

Ak ste dočítali až sem, máte môj obdiv a ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem pri káve.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov