Predali ste nehnuteľnosť? Na priznanie príjmu z predaja máte už len pár týždňov
03. 01. 2022

Predali ste nehnuteľnosť? Na priznanie príjmu z predaja máte už len pár týždňov

Finančná správa upozorňuje na povinnosť podania daňového priznania fyzických osôb k dani z príjmov z predaja alebo prevodu vlastníctva nehnuteľností. Pokiaľ ste v rokoch 2016 až 2020 predali alebo previedli nehnuteľnosť, do 28. februára 2022 máte povinnosť priznať príjem a podať daňové priznanie. Ak tak neurobíte, je možné, že budete platiť pokutu za omeškané zaplatenie dane alebo neskoré podanie daňového priznania. Úroku z omeškania sa tak môžete vyhnúť aj v prípade, že do konca februára získate odklad platenia dane alebo splátkový kalendár.

Podanie daňového priznania je možné realizovať elektronicky cez portál finančnej správy, pokiaľ máte na tomto portáli vytvorený autorizovaný prístup. Inak je možné podať daňové priznanie osobne alebo poštou, rozhodujúci je dátum podania, ktorý musí byť najneskôr 28. februára 2022.

Kedy môže byť fyzická osoba oslobodená od zdanenia príjmu z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti?

Existujú aj prípady, kedy fyzickým osobám nevzniká povinnosť podávať daňové priznanie a platiť daň z príjmu z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. K týmto prípadom dochádza vtedy, pokiaľ je fyzická osoba vlastníkom nehnuteľnosti viac než 5 rokov a nehnuteľnosť nie je obchodným majetkom alebo uplynulo viac než 5 rokov od jej vyradenia z obchodného majetku. Ak ste nehnuteľnosť zdedili a tiež ste jej vlastníkom aspoň 5 rokov, prípadne ste nehnuteľnosť darovali bez možnosti obohatenia, taktiež nemusíte podávať daňové priznanie. Úľavu od platenia dane máte aj v prípade, ak ste predali nehnuteľnosť, ktorá bola zahrnutá do konkurznej podstaty, prípadne ak ste daň zaplatili, ale príjem ste uviedli ako príjem z podnikateľskej činnosti.

Finančná správa daňovníkom rozposielala upozorňujúce listy, v ktorých bola informácia o povinnosti zaplatiť daňové priznanie za príjem z predaja alebo prevodu nehnuteľností v rokoch 2016 až 2020. Pokiaľ ste takýto list neobdržali a patríte medzi osoby, ktoré by mali daňové priznanie podať, mali by ste tak učiniť do konca februára, aby ste neplatili úroky z omeškania alebo pokutu za neskoré podanie daňového priznania. Pokiaľ neviete, či sa na vás táto povinnosť vzťahuje, kontaktujte svojho realitného makléra alebo priamo finančnú správu.

Alexander Chovan
Autor: Alexander Chovan

V realitách som od roku 2007. Aj moje predchádzajúce pracovné aktivity boli spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví a snažím sa ju robiť na špičkovej úrovni. Využívam profesionálneho fotografa, vytváram Home Staging, pracujem na sociálnych sieťach, spolupracujem s inými realitnými kanceláriami... všetko s jasným cieľom. Predať vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k vašej plnej spokojnosti.

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je povedzme nemalý. Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. A dbám na svojom dobrom mene a povesti. Za mňa potom hovoria referencie spokojných klientov.

Ak ste dočítali až sem, máte môj obdiv a ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem pri káve.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov