Pozor na zmeny v zákonoch
12. 11. 2018

Pozor na zmeny v zákonoch

Tohtoročná jeseň nepriniesla len pekné teplé počasie, ale bola bohatá i na novely zákonov. Čo sa zmenilo?

Zákon č. 162/1995 Z.z.

Od 1.10.2018 je v platnosti novela Zákona o katastri nehnuteľností. Táto priniesla hneď niekoľko dôležitých zmien:

- Na výmaz záložného práva (napr. pri predčasnom splatení hypotekárneho úveru) už nebudete musieť čakať 60 kalendárnych dní. Lehota sa skrátila na 5 pracovných dní.

- Kataster po novom eviduje už ceny všetkých nehnuteľností (napr.: pre spresnenie štatistík).

- Vlastníkov viacerých nehnuteľností v rôznych okresoch poteší služba Súpis nehnuteľností. Vďaka nej pohodlne získate súpis všetkých nehnuteľností jedného vlastníka nie len v rámci jedného katastrálneho územia, ale i okresu, kraja, či celej SR.

Sledovanie zmien v katastri - ďalšia novinka - odporúčame ju využívať každému vlastníkovi nehnuteľností. Kataster vás upozorní formou SMS alebo mailom o každej zmene (vyznačenej plombe) na liste vlastníctva. Získate tak dostatok času zareagovať a prípadný proces zrušiť (ak ide napr. o nelegálny predaj nehnuteľnosti).

Geometrický plán už nie je povinnou prílohou.

- Zmenám sa nevyhol ani dokument Návrh na vklad. Nepoužívajte preto neaktuálne vzory Návrhov na vklad z internetu. Vyhnete sa tak zbytočnému prerušeniu konania.

- Pri prerušení konania sa vytknuté chyby dajú odstrániť / opraviť už len formou Dodatku ku zmluvám.

Zákon č. 182/1993 Z.z.

Od 1.11.2018 je v platnosti novela Zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Tu sme vypichli pár zmien. Zákon:

- Presnejšie definuje pojmy ako garáž, garážové stojisko, či skladový priestor. Vyžiadala si to prax pri výstavbe nových bytových domov;

- Sprehľadňuje hlasovanie vlastníkov bytov a presne definuje, v ktorých prípadoch je potrebný aký počet hlasov (jedna polovica, dve tretiny,...);

- Určuje, že noví majitelia bytov už nemusia zvlášť podpisovať zmluvu o spoločenstve / zmluvu o výkone správy. Pristúpenie vlastníka nastane priamo zo zákona.

Celé presné znenie jednotlivých zákonov nájdete na tomto odkaze: http://www.zakonypreludi.sk

Nemáte chuť tráviť čas čítaním desiatok paragrafov? Prečo to nenecháte na nás? My už máme dávno zmeny zapracované v zmluvách a na všetko vás včas upozorníme.

Nechajte si poradiť od profesionálov vo svojom obore a kontaktujte ma ešte dnes.

Alexander Chovan
Autor: Alexander Chovan

V realitách som od roku 2007. Aj moje predchádzajúce pracovné aktivity boli spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví a snažím sa ju robiť na špičkovej úrovni. Využívam profesionálneho fotografa, vytváram Home Staging, pracujem na sociálnych sieťach, spolupracujem s inými realitnými kanceláriami... všetko s jasným cieľom. Predať vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k vašej plnej spokojnosti.

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je povedzme nemalý. Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. A dbám na svojom dobrom mene a povesti. Za mňa potom hovoria referencie spokojných klientov.

Ak ste dočítali až sem, máte môj obdiv a ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem pri káve.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov