Aký bol rok 2018 z pohľadu realitného makléra
20. 01. 2019

Aký bol rok 2018 z pohľadu realitného makléra

Prvý polrok sa niesol v znamení zvyšovania cien nehnuteľností. Ak ste chceli dobre a rýchlo predať - toto bol ten najlepší čas. Nízke úrokové sadzby a banky, ktoré sa medzi sebou predbiehali v najvýhodnejšej ponuke hypotekárnych úverov. Predávalo a kupovalo sa všetko. Od 1-izbových bytov v meste, až po rozsiahlejšie stavebné pozemky na vidieku. Niektorí túto možnosť využili, i keď nepotrebovali nutne riešiť otázku bývania, a nakúpili nehnuteľnosti pre účely ich ďalšieho prenájmu.

O realitnej bubline sa už len nešepkalo. Rástla nám rovno pred očami. Napr. 3-izbový byt po rekonštrukcii, ktorý sa na jeseň roku 2016 predal za 45.000,-€ sa bez väčších zmien a zásahov opäť predával na jar 2018. Predal sa do týždňa za 65.000,-€. Nový majiteľ bol spokojný a pochvaľoval si výhodnú kúpu.

Slovenské domácnosti sa začali rýchlo zadlžovať. Do hry vstúpila NBS (Národná banka Slovenska) a od 1.7.2018 sú v platnosti nové pravidlá a podmienky schvaľovania hypoték. Tento krok spôsobil, že hypotekárne úvery už nie sú tak ľahko dostupné. Ak chcete investovať do kúpy nehnuteľností a žiadate pre tento účel úver, banku okrem iného bude zaujímať aj váš vklad a vaša našetrená hotovosť.

Tento krok postupne zastavil nárast cien nehnuteľností. Tieto sa do zimy takmer úplne ustálili. Stále však môžete medzi inzerátmi nehnuteľností na predaj nájsť "lastovičku" s premrštenou cenou. Stáva sa to väčšinou vtedy, keď sa samopredajca neporadí s odborníkmi z oboru a rozhodne sa si svojpomocne určiť predajnú cenu. Samozrejme tú najvyššiu (ne)možnú.

Ľudia, ktorí čakali s riešením otázky bývania do jesene, zostali sklamaní. Ceny nehnuteľností sú síce ustálenejšie, ale k žiadnemu výraznému zlacňovaniu nedošlo, ani po opatreniach NBS. Prispieva k tomu fakt, že dopyt stále výrazne prevyšuje ponuku. Hlavne v okresoch, kde chýba výstavba nových bytových domov.

Naopak, predpoveď analytikov, že menšia dostupnosť hypoték zvýši záujem o nájomné byty, sa ukázala ako správna. Takže všetci, ktorí predtým stihli zainvestovať do nehnuteľností, dnes nemajú problém s ich prenájmom. Zvýšený dopyt po nájmoch zas spôsobil mierny nárast cien nájomných bytov. A tak sa kruh uzavrel.

Tento trend pokračuje i po novom roku. Čo nám prinesie ´19-ka? Nemala by byť už taká búrlivá a plná zmien ako predchádzajúce obdobie. A keďže ľudia potrebujú bývať, kupovať a predávať sa bude i naďalej. Ak svoju nehnuteľnosť odprezentujete na vysokej úrovni (kvalitné fotky, video, homestaging, atď.) aj naďalej môžete výhodne predávať. Samozrejme na to nie ste sami. Stále sa na mňa môžete obrátiť a ja vám kúpu sprostredkujem rýchlo, profesionálne od A do Zet. Kontaktujte ma ešte dnes a dohodnite si nezáväzné stretnutie.

Alexander Chovan
Autor: Alexander Chovan

V realitách som od roku 2007. Aj moje predchádzajúce pracovné aktivity boli spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví a snažím sa ju robiť na špičkovej úrovni. Využívam profesionálneho fotografa, vytváram Home Staging, pracujem na sociálnych sieťach, spolupracujem s inými realitnými kanceláriami... všetko s jasným cieľom. Predať vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k vašej plnej spokojnosti.

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je povedzme nemalý. Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. A dbám na svojom dobrom mene a povesti. Za mňa potom hovoria referencie spokojných klientov.

Ak ste dočítali až sem, máte môj obdiv a ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem pri káve.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov