Ako si poistiť svoj domov
18. 03. 2019

Ako si poistiť svoj domov

Zadovážili ste si vlastné bývanie a hovoríte si, že ste už doňho vložili toľko peňazí, že už nehodláte obetovať ani korunu? Omyl, práve pár eur vás môže ochrániť pred vydaním ďalšieho množstva stoviek, ba až tisícov.

 

História a súčasnosť

 

Poistenie nehnuteľnosti je veľmi starou záležitosťou. Vzniklo už v stredoveku ako reakcia na častý výskyt požiarov, ktoré často sužovali obyvateľov a vedeli zničiť i celé mestá. Predstavovali tak obrovskú hrozbu. Postupom času pribúdalo riziko, proti ktorému si ľudia mohli nechať svoje domovy poistiť.

 

V dnešnej dobe poisťovne ponúkajú ochranu skoro pred čímkoľvek, čo si dokážete predstaviť. Požiar, výbuch, úder blesku, pád lietadla, víchrica, krupobitie, zemetrasenie, pád stromu, povodeň, záplava, únik vody z vodovodného zariadenia, váha snehu, krádež, vandalizmus, náraz vozidla a iné.

 

Nehnuteľnosť alebo domácnosť?

 

Ktorú z týchto dvoch možností si vybrať? Zbytočne nerozmýšľajte a hneď zvoľte kombináciu oboch.

 

Poistenie nehnuteľnosti sa týka príslušenstva pevne spojeného s budovou, t.j. obvodové múry, okná, dvere, podlahy alebo radiátory. Poistenie domácnosti v sebe zahŕňa všetko zariadenie domu alebo bytu. Teda jednoducho povedané, to čo sa nachádza voľne v priestore, ako je nábytok, koberce, elektronika, osobné veci. V prípade, že uzavriete len poistenie nehnuteľnosti a v danom objekte vypukne požiar, poisťovňa vám uhradí len škody spôsobené na budove. Zo svojich finančných prostriedkov tak budete musieť nanovo zakúpiť celé zariadenie domácnosti. To preto, že ste nemali uzatvorenú poistnú zmluvu na domácnosť.

 

Uzavrieť poistku môžete nie len na stávajúcu nehnuteľnosť, ale tiež na novo budovanú. Ak teda staviate, nemusíte čakať, až bude dom dokončený. Okrem rodinných domov, či bytov, si ďalej môžete nechať poistiť bytový dom, chalupu alebo chatu. Garáž, záhradný domček, bazén, oplotenie a pod. budú poistené ako stavby vedľajšie.

 

Cena poistky

 

Tiež je dôležité si dopredu premyslieť, na akú sumu si necháte svoj domov poistiť. Ak kupujete nehnuteľnosť prostredníctvom hypotekárneho úveru, banka poskytujúca úver bude nástojiť, aby výška poistky minimálne pokrývala výšku poskytnutého úveru. Je to logické, nakoľko domom či bytom banke ručíte. Dobrým odrazovým mostíkom pri určený správnej výšky poistky je znalecký posudok. Tu sa nemáte potom ako pomýliť.

 

V prípade, že kúpite starší rodinný dom v pôvodnom stave a po čase na ňom urobíte rozsiahlejšiu rekonštrukciu – výmena okien, strechy a pod. Nezabudnite tieto zmeny zapracovať i do vašej poistky, nakoľko takáto nehnuteľnosť výraznejšie stúpne na hodnote a pôvodná výška poistnej zmluvy už nemusí byť postačujúca. Nemusíte mať obavy z toho, že by ste poistku nezvládali platiť. Rovnako ako pri iných produktoch, aj tu si môžete nastaviť frekvenciu platieb aká vám najlepšie vyhovuje – ročne, polročne, štvrťročne.    

 

I tu je namieste vyhľadať skutočného odborníka, v tomto prípade finančného makléra - „poisťováka“. Taký vám vysvetlí nie len klady poistnej zmluvy, ale upozorní vás i na prípadné nedostatky. Aby ste v prípade vzniku poistnej udalosti neboli zo strany poisťovne nemilo prekvapený.

Alexander Chovan
Autor: Alexander Chovan

V realitách som od roku 2007. Aj moje predchádzajúce pracovné aktivity boli spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví a snažím sa ju robiť na špičkovej úrovni. Využívam profesionálneho fotografa, vytváram Home Staging, pracujem na sociálnych sieťach, spolupracujem s inými realitnými kanceláriami... všetko s jasným cieľom. Predať vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k vašej plnej spokojnosti.

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je povedzme nemalý. Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. A dbám na svojom dobrom mene a povesti. Za mňa potom hovoria referencie spokojných klientov.

Ak ste dočítali až sem, máte môj obdiv a ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem pri káve.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov